25. WordPress és més ràpid

·

Dos anys després de la creació de l’equip de Rendiment, WordPress ha aconseguit incloure diverses millores de rendiment a les darreres versions.

Transcripció del programa

Hola, soc en Josep Morán i estàs escoltant WordPress Pòdcast, al resum de notícies de la Comunitat WordPress.

En aquest programa trobaràs la informació del 15 al 21 d’abril del 2024.

Fa al voltant de tres anys es va crear un subgrup de l’equip de Core anomenat Core-Performance, que ha acabat sent, per si mateix, un equip dins de WordPress.

L’equip de Rendiment als seus inicis, semblava que no arribaria enlloc. Gràcies a la incorporació de diverses persones, i fins i tot la implicació de Google com a patrocinador de part de l’equip, la situació ha fet que gràcies als experiments de l’extensió Performance Lab, ara separat en diferents extensions per provar cadascuna de les funcionalitats per separat, tenim novetats molt interessants pel que fa al rendiment de WordPress.

Per exemple, a la versió de WordPress 6.3 es van incloure diversos canvis que van afectar com WordPress carregava les imatges, i la posterior compatibilitat amb formats com WebP o AVIF. Això ha assolit una millora de càrrega que pot arribar en alguns casos al 21%.

Tenim un altre exemple amb WordPress 6.5 que ha incorporat, com un primer pas per a altres funcionalitats, millores en la càrrega dels fitxers de traducció. Tenint en compte que més de la meitat dels WordPress del món estan en un idioma diferent de l’idioma per defecte, això ha donat un cop d’efecte important, ja que ara WordPress carrega un 23% més ràpid aquesta part.

Però, no sempre hem de parlar dels elements del front. Les millores de rendiment també han d’afectar a l’experiència de l’usuari… en aquest cas dels editors, ja que WordPress 6.5 ha incorporat millores en l’editor que han fet que els temps d’accés a l’escriptura s’hagin reduït un 80% i que la càrrega d’elements funcioni el doble de ràpid.

Encara que potser n’hi ha un altre element interessant, en aquest cas per als creadors d’extensions que, gràcies a l’extensió Plugin Check, poden revisar alguns elements que afecten el rendiment de l’extensió, el que pot fer que la càrrega global de WordPress i l’experiència dels qui utilitzen l’extensió sigui molt millor.

Per afegir una dada curiosa… en tant que aquest any Internet ha funcionat un 5% més ràpid… si fas servir WordPress, ha millorat un 8%.

L’equip de Core ha proposat la finalització de la tercera fase del projecte Rollback Auto-Update, que planteja que, si en una actualització automàtica, alguna cosa falla, es pugui tornar enrere sense que l’usuari hagi de fer res.

Amb l’arribada de WordPress 6.2 es va introduir la funció move_dir() més ràpida que la de copiar. En WordPress 6.3 es va introduir aquesta funcionalitat per a les actualitzacions manuals, de manera que, tenint a la persona davant, si alguna cosa fallava, el sistema tornava enrere. Ara, amb aquesta nova proposta es planteja que, en el sistema d’actualització automàtica, si alguna cosa falla, el sistema també torni enrere, amb avisos als usuaris.

L’equip de Meta ha presentat una actualització del directori de patrons que des d’ara estarà fet amb blocs, encara que no serà la primera iteració, ja que hi haurà ajustos en el futur quan totes les seccions de WordPress.org estiguin redissenyades.

Una de les novetats interessants és que el directori ha començat a utilitzar la Interactivity API per a algunes funcionalitats, com ara marcar com a favorit. La velocitat de càrrega ha baixat a 1 segon, quan prèviament era de 3.

L’equip Openverse ha presentat les Col·leccions per a etiquetes, creadors i fonts.

Quan s’accedeix a un contingut podrem visitar pel creador i per a la font altres continguts relacionats amb el que estem veient, pertanyents a la mateixa col·lecció.

En el cas d’una etiqueta el funcionament és similar, podent veure una col·lecció d’imatges que poden haver estat preses en el mateix moment o lloc, creant una mateixa col·lecció.

I, per acabar, aquest pòdcast es distribueix amb llicència Creative Commons com una versió derivada de WordPress Pòdcast en espanyol.

Tens tots els enllaços per ampliar la informació, a WordPress Pòdcast .cat o seguir el contingut, també, en espanyol, anglès francès i alemany.

Una abraçada, i fins al pròxim programa.

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *