16. WordPress 6.5 beta

·

La pròxima versió de WordPress comença el seu llançament amb la preparació de moltes funcions que en un futur pròxim sorprendran.

Recorda que pots escoltar aquest programa des de Pocket Casts, Spotify, i Apple Podcasts o subscriure’t al feed directament.

Transcripció del programa

Hola, soc en Josep Morán i estàs escoltant WordPress Pòdcast, al resum de notícies de la Comunitat WordPress.

En aquest programa trobaràs la informació del 12 al 18 de febrer del 2024.

El dia ha arribat. WordPress 6.5 es deixa veure amb la seva primera versió beta, la qual cosa significa que durant les setmanes vinents tindrem noves versions fins a poder descarregar i instal·lar la versió final.

Aquesta versió inclou molts dels experiments i proves que s’han inclòs des de Gutenberg 16.8 fins a 17.7, amb 681 millores, 488 correccions de l’editor i 221 canvis al nucli.

Què trobaràs en aquesta nova versió? Principalment, moltes millores en com es creen els llocs web, posant molt èmfasi en els mateixos desenvolupadors. Una millor gestió de fonts i estils, millores en els patrons sincronitzats i una gran quantitat de millores de rendiment posen l’èmfasi d’aquesta versió.

La primera gran novetat és la Biblioteca de Fonts que portava pendent de llançament per algunes versions i que permet la gestió de les tipografies d’una manera senzilla i segura, a més de legal, ja que les fonts se serviran de forma local sense enviar informació privada dels teus usuaris a tercers.

Els patrons sincronitzats, anteriorment coneguts com a blocs reutilitzables, tenen un pas de millora i permetran d’una manera senzilla poder modificar l’estructura d’un contingut sense que afecti el contingut en si mateix.

Una altra gran novetat que millorarà l’escalabilitat de la publicació de continguts és la Blocks Bindings API, que permetrà connectar atributs dels blocs a camps personalitzats. Això és un primer pas de què veurem en un futur, però que ja permet fer uns primers passos en la creació de continguts dinàmics de manera nativa.

I parlant de continguts dinàmics, un altre element d’aquests que arriben al nucli és la Interactivity API, que permetrà començar a crear llocs web completament dinàmics al frontal amb experiències i interaccions directament en els blocs. Per exemple, mostrar un nou comentari, resultats de cerca o interactuar amb elements sense necessitat de recarregar la pàgina, i sense fer un ús incorrecte del sistema de AJAX.

L’historial de revisions, que ja havíem començat a veure en versions anteriors arriba a molts més components, i també el suport de les eines d’aparença als temes clàssics, per a una millor relació amb l’editor i els blocs, com els espaiats i tipografies.

La forma de veure l’editor i el seu ús també millora amb la possibilitat de canviar el nom dels blocs, duplicar patrons, fer servir el botó dret a la Vista de Llista i, en definitiva, consolidar l’experiència de l’Editor de Contingut i de l’Editor de Lloc, on també podem veure ja els nous llistats en forma de llista o graella i la seva gestió massiva.

I, l’anunciat recentment Plugin Dependencies que permet indicar les dependències entre extensions perquè no es puguin activar o desactivar extensions trencant altres, que s’uneix a la ja inclusió del Performant Translations, que incrementarà la velocitat de càrrega d’aquells llocs que no estiguin en anglès americà.

Provar WordPress també és una forma important de col·laborar. Ara que tenim la versió beta ja es pot instal·lar, provar, sobretot els components nous, i utilitzar diferents navegadors, idiomes o mides de pantalla. I si trobes algun detall que no quadri, pots acudir als fòrums o obrir un tiquet.

I, com en tota fase beta i candidata de WordPress, recorda que es poden reportar problemes de seguretat i es pot optar per recompenses que, en aquesta fase, són el doble del normal.

I com també s’havia anunciat, just a la preparació de WordPress 6.5 també arriba la segona edició del Programa de Tutoritzacions, començant el dilluns 19 de febrer. Finalment, s’han triat 50 alumnes d’entre 76, i una vintena de tutors amb molt èmfasi en el nucli de WordPress, les traduccions i alguns projectes com la reactivació d’esdeveniments a l’Índia.

Al Blog de Desenvolupadors s’ha presentat una entrada que ens explica amb detall el funcionament del sistema d’inici de sessió i registre.

Filtre d’autenticació i cookies són els dos elements principals a tenir en compte, i la validació de l’usuari, a més d’alguns detalls importants a tenir en compte, com que les contrasenyes no poden tenir espais a l’inici o final, o que totes les adreces de correu electrònic es converteixen a minúscules.

El Disseny dels menús de navegació dels llocs de WordPress.org torna a ser un focus d’atenció, ja que amb el llançament de WordPress 6.5 es pot acabar de polir.

Això també s’uneix a millorar tot el relacionat amb les pantalles de fonts que s’introdueixen a la versió.

I, com a detall especial, Openverse tindrà el seu mode fosc, al qual se li està acabant d’ajustar la paleta de colors i que es treballarà amb una paleta LCH, un sistema suportat en tots els navegadors des de fa ja un any i que permet una paleta molt més gradual.

L’equip d’Accessibilitat està treballant ja a WordPress 6.5 fent millores en una dotzena de tasques. La majoria tenen a veure amb la manca d’etiquetatge o de navegació, o relacionat amb noves funcionalitats com les de Plugins Dependencies.

L’equip de Meta itera una vegada més la documentació final dels usuaris, coneguda com a HelpHub, amb l’objectiu d’aplicar les millores que s’han introduït en la documentació avançada, és a dir, el DevHub.

Després de l’aplicació del primer disseny i del pas a blocs de tot el funcionament, es van aplicar algunes millores a la part de documentació avançada que fan que la seva navegació i us sigui millor, i tots aquests petits canvis també s’aplicaran en la resta de seccions que afectaran principalment la pàgina principal, a millorar el tema fill i a estandarditzar la tipografia i la gestió de feedback.

L’equip de Comunitat reprèn el Projecte de Reactivació de Comunitats de Llatinoamèrica. Els objectius són clars: incrementar la participació, crear esdeveniments mensuals continuats i, en la mesura del possible, que els grups s’ajudin entre si.

La traducció de material a espanyol, un curs de com esdevenir organitzador i oferir Tutoritzacions són alguns dels plans de treball.

BuddyPress 14.0 podria incloure un sistema de conversa a l’estil Slack, on els grups es farien servir com a canals, tot i que es troba amb un gran bloqueig per manca de retrocompatibilitat.

Un altre dels treballs que s’estan preparant, ara que tot el sistema funciona principalment amb blocs és la creació de plantilles i patrons per a una integració més ràpida i senzilla.

I en l’enquesta anual de 2023 realitzada a la comunitat veiem alguns detalls i tendències interessants.

Per exemple, la utilització de Gutenberg com a editor principal continua creixent fins al 40% dels usuaris, un 20% continuen utilitzant l’editor clàssic, un 20% fa servir ambdós indistintament i un 12% utilitzen un editor diferent, tot i que una mica menys de la meitat diuen que el nou editor disposa de les eines que necessiten.

Per als usuaris, la decisió d’usar WordPress se centra en 3 elements: seguretat, rendiment i estabilitat, amb l’èmfasi màxim en ser de codi obert i la disponibilitat d’una infinitat d’extensions i molta personalització.

Pel que fa a la Comunitat, la meitat dels usuaris no sap com contribuir, coneix els esdeveniments WordPress o sap diferenciar entre WordPress.com i WordPress.org. A més, l’experiència dels contribuïdors ha empitjorat tant en la recepció a la Comunitat com en el seu reconeixement.

I, per acabar, aquest pòdcast es distribueix amb llicència Creative Commons com una versió derivada de WordPress Pòdcast en espanyol.

Tens tots els enllaços per ampliar la informació, a WordPress Pòdcast .cat o seguir el contingut, també, en espanyol, anglès i francès.

Una abraçada, i fins al pròxim programa.

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *