19. Gairebé tot sobre WordPress 6.5

·

Amb l’arribada de la primera versió candidata de WordPress 6.5 s’anuncien la majoria dels canvis finals que incorporarà aquesta versió.

Recorda que pots escoltar aquest programa des de Pocket Casts, Spotify, i Apple Podcasts o subscriure’t al feed directament.

Transcripció del programa

Hola, soc en Josep Morán i estàs escoltant WordPress Pòdcast, al resum de notícies de la Comunitat WordPress.

En aquest programa trobaràs la informació del 4 al 10 de Març del 2024.

Ja tenim el WordPress 6.5 Release Candidate, que tot i seguir sent una versió de desenvolupament, ja inclou totes les funcionalitats que vindran en la versió final.

I amb això, ja s’han desvetllat pràcticament totes les funcionalitats.

Els ganxos dels blocs han rebut una actualització, introduint millores i noves característiques. Ara és possible injectar blocs en dissenys modificats i dins del bloc de navegació. S’han afegit nous filtres per a un control més fi sobre els blocs, permetent ajustar atributs i blocs interns. A més, s’han corregit comportaments confusos al panell d’inspecció i s’ha millorat el suport tècnic per a respectar les personalitzacions dels usuaris.

S’ha introduït el camp “viewScriptModule” en les metadades de bloc de WordPress 6.5, permetent als desenvolupadors usar mòduls de script en el front. Aquest camp facilita la inclusió de mòduls de script que depenen d’altres, com l’API d’Interactivitat, millorant l’experiència de desenvolupament.

Aquest fet, ho podem relacionar amb la introducció de la interfície “Mòduls de Script” per a suportar mòduls de JavaScript natius. Això inclou beneficis com l’ús “d’importació” i “exportació”, el mode estricte forçat i la càrrega diferida, millorant així el desenvolupament amb JavaScript.

Tot i que ja s’havia comentat prèviament a la part de desenvolupament, ara arriba als usuaris finals. La Interactivity API permet als desenvolupadors afegir interaccions al front dels seus blocs de forma estàndard, facilitant la creació d’experiències d’usuari riques i interactives. S’ha millorat la comunicació entre blocs, permetent compartir dades, accions i crides de retorn.

L’API HTML rep actualitzacions significatives, millorant la forma en què es processen els documents HTML. Amb el nou Processador d’Etiquetes, és possible escanejar cada testimoni del document, facilitant operacions com eliminar etiquetes o truncar HTML. S’introdueixen conceptes com el text modificable i nous mètodes per a una gestió avançada del contingut HTML.

Finalment, s’ha unificat la interfície i el comportament de l’editor de llocs i l’editor d’entrades, amb l’objectiu d’oferir una experiència d’usuari coherent. Això inclou la unificació de preferències com la barra d’eines superior, modes de distracció mínima, i altres ajustos rellevants. L’editor de llocs es basa en el paquet d’editor, facilitant la gestió de continguts i preferències de manera uniforme.

Un assumpte ja conegut és que s’introdueixen les dependències d’extensions, permetent especificar extensions requerides perquè una altra extensió funcioni. Les extensions dependents no es poden instal·lar o activar sense abans complir amb les seves dependències. A més, les extensions de les que depenen altres no es poden desactivar ni eliminar en tant que les dependents estiguin actives.

A més de les grans funcionalitats, també hi ha desenes de canvis tant a l’editor com al nucli de la nova versió.

Per cert, la versió de WordPress 6.5 ja pot ser traduïda des de translate.wordpress.org a qualsevol dels idiomes disponibles perquè, el dia del seu llançament, estigui en la quantitat més gran d’idiomes diferents.

L’equip de Polyglots ha proposat un canvi en el funcionament dels suggeriments per a cadenes no traduïdes. Fins ara el sistema mostrava totes les opcions disponibles i la idea ara és mostrar només una opció, però prioritzada, tenint en compte el Translation Memory, OpenAI i Deepl, o totes, en aquest ordre, segons estiguin disponibles.

L’equip de Formació està plantejant una col·laboració per transformar els Learning Paths (camins de formació) a Skill Trees (arbres de competències). La idea és que el format d’arbre de competències permeti als professors seleccionar les competències que es necessiten i elaborar de forma immediata un pla d’estudis i obtenir els recursos d’aprenentatge adaptats per a cada persona.

I, per acabar, aquest pòdcast es distribueix amb llicència Creative Commons com una versió derivada de WordPress Pòdcast en espanyol.

Tens tots els enllaços per ampliar la informació, a WordPress Pòdcast .cat o seguir el contingut, també, en espanyol, anglès i francès.

Una abraçada, i fins al pròxim programa.

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *