52. Novetats a WordPress 6.7

·

Ara que s’acosta el moment de la primera versió candidata de WordPress 6.7, ja tenim la major part de les novetats que inclourà aquesta versió.

Recorda que pots escoltar aquest programa des de Pocket Casts, Spotify, i Apple Podcasts o subscriure’t al feed directament.

Transcripció del programa

Hola, soc en Josep Morán i estàs escoltant WordPress Podcast, al resum de notícies de la Comunitat WordPress.

En aquest programa trobaràs la informació del 14 al 20 d’octubre del 2024.

Matt Mullenweg ha volgut agrair a Salesforce, propietaris de Slack, la donació que fan d’aquesta eina a la comunitat. Amb més de 49.000 usuaris en la instància (per un valor de més de 8 milions de dòlars), es planteja haver de pujar de nivell a una versió superior de la plataforma.

Aquesta contribució es veurà reflectida en una nova secció de patrocinis del projecte Five for the Future.

Aprofitant aquesta explicació sobre Slack, també s’ha de fer menció a la modificació del Codi de Conducta de la comunitat per protegir les converses privades. Ara es permet compartir missatges només si és necessari per a reportar incidents a l’equip de resposta.

Amb l’arribada de WordPress 6.7 beta 3, van arribant tots els detalls que vindran amb la nova versió, tant amb el Source of Truth com amb una gran quantitat d’articles específics sobre algunes novetats o canvis.

La propera versió beta inclou 26 actualitzacions de l’editor i 18 tiquets per al nucli, respecte a la beta 2.

I la pregunta important: què inclourà WordPress 6.7?

Potser el més destacat, com cada any, és el llançament del nou tema: Twenty Twenty-Five.

El tema va dirigit a una varietat de bloguers, siguin blogs personals simples, foto blogs, o blogs més complexos, com llocs de notícies que requereixen blocs avançats. Inclou variacions d’estil, plantilles i patrons de pàgina.

Pel que fa a les Vistes de Dades, les actualitzacions busquen fer les vistes més personalitzables i funcionals, amb característiques com la densitat d’informació configurable, opcions per amagar filtres, personalització de columnes i millores en la interfície mòbil.

A més, s’amplia l’extensibilitat amb una API per gestionar accions de tercers a les vistes de dades. També milloren accions com eliminar, duplicar i moure elements.

Pel que fa al suport dels blocs, s’han ampliat les opcions de disseny, incloent-hi suport per a ombres en blocs de grup, i s’ha afegit suport per a vores en una varietat de blocs com botons, comentaris, imatges entre d’altres.

També s’han afegit controls de marge, color i radi de vores en diversos blocs, cosa que permet més personalització i flexibilitat en el disseny sense necessitat de codi addicional.

Les millores en les Block Bindings permeten connectar dades dinàmiques a atributs de blocs i crear aquests enllaços mitjançant una nova interfície gràfica en lloc de només codi.

En aquesta versió, s’han afegit APIs per a estendre aquesta funcionalitat, advertències d’errors de connexió i millores en l’experiència d’usuari, així com textos més clars per a no desenvolupadors. Actualment, només és possible connectar camps meta, però es preveu ampliar aquestes opcions en el futur.

A més, es millora el bloc de Query Loop amb un enfocament en la simplicitat. Ara hereta automàticament la consulta de la plantilla, mostrant el contingut sense configuració addicional.
Es va eliminar l’opció de Post List per la seva confusió.

Les opcions clau, com el nombre de publicacions i la paginació, es consoliden a la barra lateral i s’afegeixen nous paràmetres per personalitzar consultes, com filtrar per format de publicació. Això facilita l’ús per a principiants i ofereix més control als usuaris avançats.

La nova vista Zoom Out facilita la creació de contingut pel que fa a patrons, i això permet una vista general de l’estructura de la pàgina o plantilla. Els usuaris poden moure, eliminar i editar patrons de manera eficient, a més d’aplicar estils ràpidament a blocs superiors. L’opció és activable des de la barra d’eines i permet canvis de disseny a gran escala, mantenint un control detallat sobre els elements principals sense gestionar cada bloc individualment.

Les imatges HEIC es converteixen automàticament a JPEG en pujar-les, permetent la seva visualització a WP Admin i ús en publicacions, fins i tot si el navegador del visitant no suporta HEIC. Aquesta conversió automàtica es pot desactivar usant el filtre image_editor_output_format en el codi PHP, oferint flexibilitat als desenvolupadors.

S’implementa l’estàndard HTML per a imatges de càrrega diferida (lazy-loaded), afegint automàticament “auto” a l’atribut sizes si la imatge té l’atribut loading=”lazy”. Als navegadors compatibles, això ajusta la mida a l’objecte concret de la imatge. Als navegadors que no suporten aquest estàndard, “auto” és ignorat sense causar problemes.

Les actualitzacions recents de WordPress amplien el suport d’imatges de fons a blocs com Quote, Verse i Post Content, que permet més personalització sense necessitat de niar blocs. També es pot aplicar una imatge de fons globalment a través de Styles en temes de blocs, amb opcions per configurar imatges fixes. A més, es va introduir una nova interfície per controlar les imatges de fons i es poden utilitzar valors de referència en theme.json, millorant la flexibilitat i evitant errors.

S’ha millorat la integració de metaboxes en l’editor de publicacions amb iframe, afegint una vista dividida que permet veure tant el contingut com els metaboxes al mateix temps. Això assegura una experiència visual més coherent entre l’editor i la vista prèvia del lloc.

Els desenvolupadors d’extensions hauran d’adaptar les seves extensions per aquest canvi, especialment si fan servir metaboxes. A més, s’introdueixen millores en la interfície, com la capacitat de redimensionar els metaboxes i guardar la preferència de l’usuari.

Les actualitzacions de gestió de fonts a WordPress milloren la interfície per crear, editar i aplicar mides de font predefinides, això permet activar una tipografia fluida i ajustar els seus valors. Els usuaris poden gestionar fonts de manera més eficient amb una biblioteca organitzada per font i noves opcions per activar o desactivar totes les fonts alhora. També s’ha millorat la visualització quan no hi ha fonts instal·lades.

S’introdueixen millores com la nova API de registre de plantilles, simplificant la integració de plantilles i parts de plantilles personalitzades per a extensions i temes. També es millora l’API d’opcions de vista prèvia, cosa que permet afegir elements personalitzats al menú de vista prèvia.
L’API Heartbeat ajusta els intervals de bloqueig de publicacions per a una millor col·laboració. A més, s’inclou una nova opció per limitar nivells de capçalera en blocs clau.

També trobem millores a la barra d’eines de l’editor, amb botons reorganitzats per a major claredat. Afegeix l’opció d’amagar el modal Choose a Pattern en crear pàgines i millora la persistència d’imatges en progrés. També s’ajusta la funcionalitat de “pattern shuffling” i s’implementen millores en el flux d’escriptura, com la inserció de múltiples imatges alhora.

En una part més tècnica, WordPress 6.7 introdueix millores a l’API d’Interactivitat, com correccions d’errors i noves APIs per gestionar dades de manera asíncrona.

També s’ha actualitzat l’API HTML per a un processament complet de documents HTML i l’opció de separar camps d’hora a TimePicker. Els desenvolupadors poden definir variacions de blocs a través d’arxius PHP i sobreescriure estils dinàmicament. Es va afegir una solució de clearfix per al bloc Post-Content i millores de compatibilitat amb PHP 8.x.

Al Bloc de Desenvolupadors, un article explora com dominar l’arxiu theme.json, podent reduir la necessitat d’escriure CSS. Configuracions globals, variacions d’estil i configuracions personalitzades per a temes, incloent-hi colors, tipografies i estils específics per a blocs. També destaca quan encara és necessari utilitzar CSS.

L’equip de Test ha presentat les seves dues noves representants, que seran Olga Gleckler Krupa Nanda.

L’equip de Disseny torna una vegada més a presentar les seves propostes i ho fa començant amb un possible canvi a la barra superior d’edició, que quedaria reduïda a una petita zona amb la possibilitat d’estendre’s tant per a l’edició com per al menú.

Una altra de les novetats en què es treballa és la d’un mode fosc natiu en el tauler d’administració, amb la presentació d’una paleta de colors en positiu i negatiu.

En general, per al lloc web, s’ha presentat la proposta de disseny de WordPress Photos i dels patrocinis del Five for the Future.

L’equip d’Accessibilitat sembla que tornarà a tenir reunions, però ho farà de forma mensual, després dels dubtes generats per l’accés al lloc i la possibilitat de publicar continguts a la web de l’equip.

L’equip de Formació ha anunciat la següent edició del curs de Learn WordPress que se centrarà en el desenvolupament d’extensions. Està dissenyat per a desenvolupadors principiants i cobrirà des de la configuració d’un entorn de desenvolupament local fins a conceptes clau com tipus de publicacions personalitzades, CSS i JavaScript. El curs començarà la setmana del 4 de novembre de 2024 i durarà sis setmanes.

L’equip de Photos ha anunciat els seus nous representants d’equip, que seran Nilo VelezBigul Malayi i Michele Butcher-Jones.

Fa unes setmanes, l’Internet Archive va informar que, després d’un atac DDoS i l’exposició de correus i contrasenyes encriptades d’usuaris, van haver de desactivar temporalment el seu lloc per a millorar la seguretat.

Encara que alguns dels seus sistemes ja s’han restablert, la Fundació WordPress ha aprovat una donació de 100.000 dòlars per ajudar a restaurar l’arxiu i les seves funcions.

De l’última reunió de la Fundació també se’n treuen algunes dades.

En la part de resum financer, la fundació té una posició d’efectiu de 264.680 dòlars, amb un augment en les donacions de 12.952 dòlars respecte a l’any anterior. També s’han discutit estratègies bancàries i la possibilitat de moure fons a comptes de mercat monetari.

En el resum de programes, es van realitzar 8 hackathons benèfics i més de 21 llocs web. A més, 8.600 persones van completar cursos a Learn WordPress. Els Meetup i WordCamp també van augmentar en participació.

I, per acabar, aquest pòdcast es distribueix amb llicència Creative Commons com una versió derivada del WordPress Podcast en espanyol; tens tots els enllaços per ampliar la informació i el pòdcast en altres idiomes, a WordPress Podcast .cat.

Una abraçada, i fins al pròxim programa.

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *