Saber qui, què, com i quan es contribueix en el projecte WordPress és un dels objectius que s’ha proposat la Comunitat per millorar la seva salut.
Recorda que pots escoltar aquest programa des de Pocket Casts, Spotify, i Apple Podcasts o subscriure’t al feed directament.
Transcripció del programa
Hola, soc en Josep Morán i estàs escoltant WordPress Podcast, al resum de notícies de la Comunitat WordPress.
En aquest programa trobaràs la informació del 9 al 15 de setembre del 2024.
Saber qui, què, com i quan es contribueix en el projecte WordPress és un dels objectius que s’ha proposat la Comunitat per millorar la seva salut.
Saber com es contribueix a WordPress és important, no només en la part de codi, sinó en general en tots els equips. I per això calen dades i panells que mostrin aquestes dades de manera lògica.
Això és el que s’ha estat fent aquests darrers mesos amb el projecte dels Health Dashboards: experimentar amb les dades disponibles.
S’han creat panells de 3 equips i un projecte, WordPress 6.6, que recull la informació de les empreses i persones que formen part del projecte Five for the Future i com es distribueix la càrrega d’aquestes persones i empreses en el projecte.
El panell de Core mostra oportunitats respecte a la nova versió, l’activitat dels contribuïdors, com es reparteixen les contribucions i les empreses que hi participen.
El panell de Formació també mostra oportunitats, la retenció que tenen els vídeos i les inscripcions als cursos.
I el panell de Comunitat que també té la seva secció d’oportunitats i mètriques de nous usuaris, esdeveniments únics i assistents, així com els fons disponibles.
Aquesta informació, de moment com a prova conceptual, s’ha treballat manualment i els següents passos tenen com a objectiu automatitzar els procediments.
I com a impuls al projecte Five for the Future, s’ha creat un tema fill, de blocs, per al nou redisseny i funcionalitats del lloc web.
Aquest és el punt de partida per afegir nous elements i idees al projecte, que podrien incloure un blog i un butlletí, a més de moltes millores d’usabilitat.
Pel que fa a novetats, tenim el llançament de WordPress 6.6.2 amb 15 correccions al nucli i 11 a l’editor de blocs, sobretot enfocades a corregir problemes de CSS amb determinats temes.
En quant a WordPress 6.7, arriba el llançament de Gutenberg 19.2, que porta nous experiments per a l’editor, com la sortida de la fase experimental de la interfície dels Block Bindings o la possibilitat d’ampliar el menú de previsualització amb noves opcions.
L’equip de Core ha anunciat que tenim nous valors de prioritat per a la barra d’administració, a més d’explicar les pràctiques comunes de desenvolupament i errors freqüents en el projecte Gutenberg.
És important començar utilitzant API privades, i ser molt intencionat a l’hora de crear API públiques. Cal evitar fer-les només per conveniència i, en canvi, potenciar que siguin extensibles a nivell semàntic. També és essencial tenir sempre molt clar l’objectiu de cada paquet de codi, evitar caure en optimitzacions massa aviat i anar amb cura abans d’introduir noves botigues de dades, ja que poden complicar el sistema.
Un altre detall és sobre l’evolució del HTML API, que continua el seu procés de donar suport a totes les etiquetes HTML, poder modificar el contingut intern del HTML i revisar tota la semàntica CSS.
El focus encara no ha arribat als Bits, els substituts dels shortcodes, però s’ha plantejat que tota aquesta eina vagi de forma nativa dins del mateix PHP, proposant una nova funció per a futures versions del llenguatge de programació.
Al Blog de Desenvolupadors, tenim un article interessant sobre l’ús de WP-CLI per a administradors de llocs, amb el qual podràs aprendre a comprovar versions del nucli, d’extensions i temes, monitorar canvis, gestionar usuaris o crear còpies de seguretat.
L’equip de Plugins ha realitzat un aclariment, sobre com s’han d’instal·lar les extensions des d’altres extensions… què s’ha de fer i què no s’ha de fer si vols que la teva extensió estigui al repositori de WordPress.org.
Bàsicament, hi ha dues regles bàsiques. La primera és que cal demanar permís a l’usuari, sempre. La segona és que una extensió no pot instal·lar una altra extensió que no estigui al directori.
Ara s’han plantejat diversos suggeriments de fluxos a aplicar, generant molts comentaris sobre què s’hauria de permetre o no fer, fins i tot depenent dels tipus d’extensions que ens trobem.
L’equip de Disseny ha presentat la seva proposta quinzenal amb alguns detalls interessants per a l’editor, com un autocompletat ràpid de valors en les mides d’imatge (que mostren la mida del 100% en píxels, i del 75, 50 o 25%), algunes millores en el 2FA de WordPress.org, diversos patrons de Twenty Twenty-Five o el Llibre d’Estils en temes clàssics.
Dos dels majors projectes són el redisseny complet del lloc de Five for the Future i dels fluxos d’aprenentatge de Learn WordPress.
L’equip de Sostenibilitat ha plantejat els primers passos i plans per crear pautes que ajudin a fer els llocs web més sostenibles. L’objectiu és educar la comunitat de WordPress sobre com reduir l’impacte ambiental, i es planeja treballar en col·laboració amb altres equips de WordPress i utilitzar com a referència directrius existents sobre sostenibilitat web.
L’equip es concentra a definir un format adequat i identificar els usuaris objectiu, discutint si dividir el contingut segons perfils de desenvolupadors, dissenyadors i usuaris novells.
Quins són els objectius a mitjà termini del projecte WordPress? La directora executiva de WordPress, Josepha Haden, ha revisat en una sessió informativa els 11 punts que Matt Mullenweg va plantejar a WordCamp Europe, a més dels objectius generals del projecte per a 2024, que se centren en el gestor de continguts, la comunitat i l’ecosistema.
Pel que fa al mateix WordPress, tot se centra a refer el panell d’administració, una cosa que es va introduir en la fase 3 de Gutenberg sense prioritat inicial, i que ara ha deixat de banda, temporalment, el treball sobre els canvis en temps real a l’editor.
Pel que fa a la Comunitat, l’objectiu és atreure nous usuaris als esdeveniments, virant així d’atreure possibles contribuïdors, a atreure persones que usin WordPress. Això deixa entreveure que les WordCamp busquen atreure editors i administradors, mentre que els esdeveniments de WordPress, com WordPress Day o els de nova generació, es concentren més en els contribuïdors al projecte.
I la tercera part s’ha de centrar en el Data Liberation, un projecte que té els seus pros i contres per la complexitat que comporta, i que ha fet que es miri molt més a WordPress Playground com a eina que simplifiqui aquests processos.
Fins i tot, gràcies a això, podrem veure aviat un botó de “Prova WordPress” a la pàgina principal del projecte perquè aquells usuaris que mai hagin vist com funciona, puguin provar-ho de manera senzilla des del navegador, sense necessitat de contractar una empresa d’allotjament. Això sí, de moment només
Pot ser un botó, sense cap configuració extra, perquè es trobin el mateix que es trobarien després d’una nova instal·lació.
Algunes de les idees que segueixen en l’aire amb la intenció de fer WordPress més divertit, un possible rescat del projecte Feature Notifications pensant en aquesta reorganització del panell d’administració, o els pròxims passos del projecte GatherPress i les seves proves actuals.
I, per acabar, aquest Podcast es distribueix amb llicència Creative Commons com una versió derivada del WordPress Podcast en espanyol; tens tots els enllaços per ampliar la informació i el Podcast en altres idiomes, a WordPress Podcast .cat.
Una abraçada, i fins al pròxim programa.
Deixa un comentari