Ja s’ha llançat WordPress 6.6, àlies Dorsey, que s’ha plantejat com una de les majors actualitzacions de WordPress en molts anys.
Recorda que pots escoltar aquest programa des de Pocket Casts, Spotify, i Apple Podcasts o subscriure’t al feed directament.
Transcripció del programa
Hola, soc en Josep Morán i estàs escoltant WordPress Pòdcast, al resum de notícies de la Comunitat WordPress.
En aquest programa trobaràs la informació del 15 al 21 de juliol del 2024.
S’ha publicat l’esperada versió WordPress 6.6 i ho ha fet per la porta gran, ja que després d’una versió prèvia molt focalitzada en deixar les bases correctes i corregir molts errors, aquesta versió està molt enfocada en les funcionalitats i, sobretot, en ampliar les capacitats de l’editor.
WordPress 6.6, també coneguda com a Dorsey, és el llançament major número 50 de WordPress, i el seu nom fa referència al trombonista Tommy Dorsey i a la Dorsey Brothers Orchestra formada el 1934.
Aquest llançament introdueix millores significatives en disseny, rendiment i accessibilitat, permetent crear combinacions de disseny variades mitjançant conjunts de colors i fonts, i ofereix un nou disseny en l’Editor del Lloc per a previsualitzar pàgines ràpidament. A més, inclou actualitzacions automàtiques d’extensions amb retrocés segur, garantint la seguretat del lloc.
Entre les millores de rendiment, destaquen l’eliminació de dependències innecessàries i una càrrega més ràpida de plantilles. En accessibilitat, s’han implementat 58 millores, facilitant la interacció amb blocs i patrons.
Sens dubte, cal agrair l’esforç de més de 630 col·laboradors de 51 països.
I amb el llançament d’una versió major, també tenim la planificació de la següent versió menor, que serà WordPress 6.6.1 i que ja té data de llançament: el 23 de juliol de 2024. La versió candidata ja està disponible per provar.
Mentrestant, la maquinària no para i el llançament de l’extensió experimental Gutenberg 18.8 inclou algunes millores com el suport a ombres dels grups, el suport d’imatges de fons en els estils globals, la justificació de blocs contenidors o el color en cadascun dels diferents elements d’una llista.
Un article sobre JSON Schema a WordPress en el Blog de Desenvolupadors explica com aquesta eina millora la validació i l’estructuració de dades JSON en els projectes.
JSON Schema permet definir regles per a les dades JSON, facilitant la detecció d’errors i el fet d’autocompletar en els editors de codi. Això és especialment útil en fitxers que configuren temes, blocs i entorns locals.
A més, JSON Schema juga un paper molt important en l’API REST de WordPress, validant dades de sol·licitud i resposta, i permetent el disseny clar d’APIs. L’article destaca la contribució oberta als esquemes JSON de WordPress, animant els desenvolupadors a participar en la millora contínua d’aquestes eines.
L’equip de Disseny ha presentat alguns dels treballs que està fent, com la millora dels filtres, sobretot pel que fa a l’experiència d’usuari, la consolidació de les tasques en massa, la possibilitat d’afegir una nova funcionalitat d’ajust automàtic de text, o la creació d’un nou bloc d’àudio que millori substancialment l’actual reproductor.
L’equip de Documentació continua avançant amb el projecte de localització i traducció de HelpHub. S’està provant un procés amb l’equip espanyol, que inclou la creació del projecte a GitHub, la traducció i revisió de continguts, i la publicació a GlotPress per a la seva aprovació.
El repte més gran ara és l’adaptació de GlotPress per a la gestió de continguts llargs de text i la creació d’extensions per importar i exportar dades, a més de mantenir versions anteriors de les traduccions, tenint en compte que hi ha equips que ja tenen continguts traduïts i no s’haurien de perdre.
Un altre element destacat és la necessitat de millorar la capacitat multilingüe de WordPress.org i la possibilitat de mantenir les URLs en anglès per facilitar la sincronització i revisió de continguts.
L’equip de Comunitat ha publicat un bon grapat de dades relacionades amb esdeveniments referides al primer semestre de 2024.
Pel que fa a les 66 WordCamp i 11 esdeveniments WordPress, l’objectiu d’aconseguir un 45% d’assistents nous està a prop, ja que es troba en el 42%, tot i que només un 25% dels esdeveniments aconsegueix que la meitat dels seus assistents siguin nous. Més del 80% dels assistents estan satisfets amb l’esdeveniment.
Pel que fa a les Meetup, tenim 761 grups amb més de 537.000 membres, tot i que l’assistència en aquest tipus d’esdeveniment ha caigut lleugerament.
S’han gastat gairebé 175.000 dòlars dels 725.000 disponibles.
Sobre les tendències a les Meetup, les reunions en persona a l’Índia són les que tenen una major participació, mentre que els esdeveniments en línia populars es van centrar en SEO, accessibilitat i intel·ligència artificial.
A Àsia hi ha un fort compromís amb els esdeveniments presencials, mentre que els tallers en línia de Learn WordPress atrauen molt interès, principalment liderats per col·laboradors patrocinats a temps complet. A més, es va notar una tendència general a Meetup cap a esdeveniments virtuals post-COVID, amb temes populars com IA i API.
Com a resum del Contributor Day de WordCamp Europe, una primera conversa va abordar l’evolució i desafiaments actuals dels esdeveniments de WordPress, destacant la necessitat de diversificar la base d’usuaris tant verticalment com horitzontalment, amb noves idees com esdeveniments específics per a joves i professionals, així com la millora de la comunicació i l’ús de xarxes socials.
També s’ha tingut en compte la recurrència dels assistents i s’ha fet incís en l’aplicació d’estratègies per assolir que els esdeveniments de WordPress siguin més accessibles i atractius per a una audiència més àmplia.
I, per acabar, aquest pódcast es distribueix amb llicència Creative Commons com a versió derivada del WordPress Pódcast en espanyol; tens tots els enllaços per ampliar la informació i el pódcast en altres idiomes, a WordPress Pódcast .cat.
Una abraçada, i fins al pròxim programa.
Deixa un comentari