34. Tot sobre WordPress 6.6

·

Tot i que encara falten unes setmanes per al llançament de WordPress 6.6, ja sabem pràcticament tot el que incorporarà aquesta nova versió.

Recorda que pots escoltar aquest programa des de Pocket Casts, Spotify, i Apple Podcasts o subscriure’t al feed directament.

Transcripció del programa

Hola, soc en Josep Morán i estàs escoltant WordPress Pòdcast, al resum de notícies de la Comunitat WordPress.

En aquest programa trobaràs la informació del 17 al 23 de juny del 2024.

El dia 18 de juny es va llançar l’última versió beta de WordPress 6.6. Sense una beta 4 a la vista, això significa que aviat tindrem la primera versió candidata, que congelarà qualsevol canvi en aquesta nova versió major pel que fa a funcionalitats, centrant-se en petites correccions que puguin aparèixer.

Aquesta última versió inclou 50 canvis en l’editor i 39 tiquets del nucli.

Amb l’arribada d’una versió candidata, moltes de les noves funcionalitats comencen a documentar-se a nivell tècnic i, properament, també per als usuaris finals.

Una de les més grans i més esperades és el rellançament del mode graella, que ja es va incloure a WordPress 6.3, però que ara rep l’impuls necessari per al seu ús massiu. Amb això, es podran crear dissenys que deixen enrere columnes, grups, piles i files, permetent crear estructures amb una organització gairebé 100% personalitzada.

El disseny de graella permetrà mostrar blocs com una graella amb opcions de redimensionament visual. Incorporarà dues opcions: “Auto”, que genera files i columnes automàticament utilitzant un ample mínim, i “Manual”, que permet especificar el nombre exacte de columnes. Es poden redimensionar manualment els blocs fills o arrossegant els controls visuals.

Un altre dels elements esperats i que ja es poden aplicar a gairebé tots els blocs són les imatges de fons, permetent ajustar la posició, mida i repetició. Probablement en la propera versió tindrem més opcions, com mantenir la imatge fixa, o evitar problemes amb degradats.

Se sumen als elements més visuals la possibilitat d’afegir marges negatius directament a l’editor per a tots els blocs que suporten controls de marge, això permet crear dissenys superposats fàcilment, o afegir ombres de caixa al bloc d’Imatge Destacada per crear dissenys únics, aconseguint una aparença visual coherent en totes les imatges del lloc.

El bloc de media i Text ara admet l’ús de la imatge destacada d’una publicació, oferint més opcions de disseny en utilitzar aquest bloc en plantilles de publicacions i pàgines individuals.

Un altre dels canvis interessants és el dels Blocs Socials, principalment quan s’utilitzin en el menú de navegació, que funcionaran com qualsevol altre element més. Aquest canvi intern millorarà l’accessibilitat, visualització i navegació.

WordPress 6.6 introduirà canvis per simplificar la personalització d’estils en temes, reduint la especificitat CSS. Els estils del nucli i estils globals s’ajusten a una especificitat de 0-1-0, és a dir, sense utilitzar selectors ID, amb selectors de classe o atributs, però sense elements.

Això facilita la creació de dissenys complexos i manté la flexibilitat en la personalització. Es recomana als autors de temes i blocs revisar els seus dissenys i ajustar els selectors CSS segons sigui necessari per assegurar la compatibilitat amb els estils globals.

Per cert!  un detall important: en canviar entre variacions d’estil, el CSS personalitzat afegit a la interfície d’Estils es manté, assegurant que no es perdi cap personalització.

Així i tot, WordPress 6.6 inclourà moltes més coses. Algunes ja s’havien comentat i publicat prèviament, i d’altres encara no són públiques.

El canvi més gran el veurem a les Vistes de Dades, que milloraran la interfície d’usuari en WordPress per fer servir col·leccions (plantilles, patrons, publicacions, media, etc.). Com a part de la fase 3 i el nou disseny de l’administrador.

Aquestes vistes simplifiquen la gestió i edició, eliminant passos intermedis i optimitzant la navegació i accions massives. Introdueixen millores en l’experiència visual i rendiment, com una vista de pàgines de costat a costat i la gestió integrada de les parts de plantilla.

WordPress està unificant les experiències de l’editor de publicació i de l’editor del lloc per crear una interfície coherent. Això implica compartir codi i disseny, reduint el manteniment de les 7.000 línies de codi que els conformen. Els canvis principals inclouen un flux de publicació unificat, un panell d’inspecció a mode resum i una major consistència en la informació mostrada. A més, s’han afegit espais universals per a les extensions, facilitant l’extensió en tots dos editors, per la qual cosa els desenvolupadors hauran d’ajustar les seves extensions per assegurar que es mostren correctament.

Moltes d’aquestes millores no només es podran utilitzar en els temes de blocs, ja que els temes clàssics podran accedir a la nova experiència de gestió de patrons de l’Editor del Lloc, oferint una experiència moderna i rica en funcions per gestionar i crear patrons. El submenú de Parts de Plantilla redirigeix a la secció de Patrons, unificant la gestió. Aquesta actualització estarà disponible automàticament, sense necessitat d’activació addicional.

Amb WordPress 6.5 es va incloure la Block Bindings API, que permet vincular dades dinàmiques a atributs de blocs, millorant l’edició de camps personalitzats. Ara es pot editar directament des del bloc i veure canvis en temps real, fent l’experiència més intuïtiva per als usuaris.

A més, tenim els rollbacks automàtics per a actualitzacions d’extensions, de manera que si una actualització automàtica causa un error fatal, l’extensió es reverteix a la seva versió anterior mitjançant una sol·licitud loopback a la pàgina principal, prevenint la “pantalla blanca de la mort” i augmentant la confiança en les actualitzacions automàtiques.

Coses que es queden per a futures versions? La Vista de Zoom per Compondre amb Patrons, els Idiomes Preferits, la compartició de Dades del Servidor al Client per a Mòduls de Script o la Visualització de Valors d’Estil Heretats.

L’equip de Core ha pres el guant llançat en el tancament de la WordCamp Europe 2024 respecte al projecte de Data Liberation, anant un pas més enllà amb una migració completa de WordPress a WordPress.

Fins ara teníem el sistema d’exportació de continguts, però que no inclou la migració de temes, extensions o configuracions, que s’haurien d’incloure en aquest nou sistema de migració.

Tot això permetrà als autors de temes crear variacions específiques de color o tipografia, separades de les variacions d’estil generals. Aquestes variacions ofereixen opcions de disseny més específiques i fàcils d’implementar sense canviar l’estil complet del tema. Un exemple és la variació Onyx en el tema Twenty Twenty-Four, que ofereix només una paleta de colors.

L’equip de Performance ha anunciat alguns canvis respecte a la càrrega de dades per defecte en les opcions. Principalment, la funció en afegir una nova opció passarà de “yes” a “null”, de manera que si alguna cosa és necessària que es precarregui, s’haurà d’anunciar explícitament. A més, per treure el màxim profit de les noves opcions i optimitzacions, als panells de Salut del Lloc s’inclouen eines que permeten analitzar aquells valors que podrien alentir la càrrega i desactivar-les.

Al Blog de Desenvolupadors s’han publicat dues entrades noves.

La primera fa referència a la sobreescriptura dels patrons sincronitzats, permetent als usuaris canviar el contingut concret sense canviar l’estructura i el disseny.

Per això, el disseny dels patrons ha d’estar sincronitzat, els usuaris han de poder editar el contingut d’un patró individual sense canviar el disseny de tot el model, i les modificacions de l’usuari en el contingut han d’estar “connectades” al patró sincronitzat.

La segona entrada es refereix a una de les novetats de WordPress 6.6: l’estilització de seccions, elements niats i molt més amb les variacions d’estil de blocs.

Amb els canvis que vindran a la nova versió major, molts dels elements personalitzats en CSS es podran incloure directament al theme.json, la qual cosa permetrà retallar desenes de línies de codi.

L’equip de Hosting ha anunciat els propers passos del projecte Hosting Directory, el projecte per crear una llista de proveïdors de hosting.

L’objectiu és començar el desenvolupament de l’extensió que permetrà mostrar aquest sistema i la posterior creació del Hosting Review Team.

A més, en línia amb el llançament de WordPress 6.6, també s’invita als proveïdors de hosting a que activin per defecte les biblioteques en els seus sistemes operatius per donar suport complet a WebP, amb un 98% de cobertura, i AVIF, al qual només donen suport un 30% d’ells.

També es recorda que WordPress 6.6 deixarà de suportar PHP 7.0 i 7.1. La nova versió mínima suportada serà PHP 7.2.24, tot i que es recomana usar PHP 7.4 o superior.

I recuperant un tiquet de fa 12 anys, s’afegeix suport per ports personalitzats en WordPress Multisite, una funció abans limitada a llocs individuals.

L’equip de Temes ha llançat la versió 3 de l’estàndard del fitxer theme.json per a la creació de temes de blocs.

Amb el llançament de WordPress 6.6 s’incorporaran alguns canvis:

  • La versió s’incrementa per canvis importants en l’API.
  • Les versions anteriors continuen sent compatibles.
  • S’hauria d’utilitzar la versió correcta del theme.json segons correspongui a la versió de WordPress.
  • La versió assegura la compatibilitat i l’esquema JSON valida l’ús correcte a l’editor.

La versió mínima que s’indiqui al fitxer indicarà amb quina versió de WordPress el tema pot funcionar, de manera que no és recomanable augmentar la versió fins que sigui necessari, encara que pugui implicar la manca de funcionalitats.

Entre les novetats de la versió 3 trobem el canvi en les mides de les fonts i la seva configuració per defecte, i alguna cosa semblant amb les mides dels espais.

Tanmateix, la notícia destacada sobre els temes és que el Directori de Temes, on es poden trobar i descarregar, ja ha tingut la seva actualització i ara està potenciat per blocs.

Amb un tema fill del que s’utilitza a la xarxa de llocs, el procés ha estat normalitzar el disseny i crear un previsualitzador per mostrar patrons i variacions d’estils.

L’equip de Disseny ha presentat algunes actualitzacions en llocs de WordPress.org.

El primer d’ells és el nou lloc de WordPress Playground, amb una actualització en els continguts per explicar d’una millor manera el producte.

L’equip de Media Corps ha proposat que aquells mitjans que compleixin les regles proposades per l’equip s’ofereixin a participar en el programa, i que no sigui a l’inrevés, sent l’equip el que triï, obrint el procés a un sistema més transparent i voluntari.

Les regles per poder participar són que el 80% dels continguts siguin sobre WordPress, amb fets i informació rellevant, mantenint un estàndard alt pel que fa a la qualitat dels continguts i seguint les guies de la comunitat, respectant la informació sensible i els temps, quan n’hi hagi.

La decisió de la primera llista de participants es prendria posterior al 25 de juny, podent crear una segona llista a partir del 29 de juliol.

L’equip de Polyglots ha celebrat a tots aquells que van participar en l’esdeveniment de traducció del Contributor Day de WordCamp Europe 2024, amb més de 80.000 cadenes noves creades per 76 contribuïdors.

En una altra línia de treball, hi va haver una reunió en la qual es va tractar com continuar amb el projecte de localització de documentació, enfocant-se no a traduir cadenes, sinó continguts complets de documentació i quines eines utilitzar.

Pel que fa a les eines, en la configuració de GlotPress s’ha afegit la possibilitat d’usar DeepL Pro o la selecció del model d’OpenAI de la seva API.

L’equip de Comunitat proposa una iniciativa de patrocini unificat per millorar el suport als organitzadors de WordCamp.

Es suggereix crear un grup de treball que harmonitzi els beneficis de patrocini, estableixi regles clares i ofereixi suport i formació. Els objectius inclouen atraure nous patrocinadors, millorar l’experiència en esdeveniments i assegurar el creixement financer de la comunitat WordPress.

Aquest grup de treball aniria enfocat a les flagship (WordCamp Àsia, Europa i Estats Units), harmonitzant els paquets de patrocini, creant regles estàndard i unificant les eines per a la seva gestió.

L’equip de Sostenibilitat va participar en la WordCamp Europe 2024, treballant en el desenvolupament de l’extensió de sostenibilitat de WordPress i el manual d’esdeveniments sostenibles, aconseguint avenços significatius gràcies a la col·laboració en persona.

També es van discutir temes de sostenibilitat social, econòmica i ambiental en diverses sessions, incloent un estudi de cas sobre la comunitat de WordPress a Uganda i tècniques pràctiques per a un desenvolupament web més sostenible.

I, la Fundació WordPress ha anunciat la Kim Parsell Memorial Scholarship 2024, que en aquesta ocasió anirà dirigida a Cynthia Norman.

Aquesta beca es concedeix cada any a una col·laboradora de WordPress que mai hagi assistit a WordCamp US i necessiti ajuda financera per fer-ho.

La Cynthia es va unir al Mentorship Program en el seu any inaugural com a aprenent, i atribueix a aquest programa l’impuls que necessitava per aprofundir en WordPress i créixer professionalment. Poc després, la Cynthia va començar a col·laborar amb l’equip de formació de WordPress i, des de llavors, no ha deixat de fer-ho.

I, per acabar, aquest pòdcast es distribueix amb llicència Creative Commons com una versió derivada de WordPress Pòdcast en espanyol.

Tens tots els enllaços per ampliar la informació, a WordPress Pòdcast .cat o seguir el contingut, també, en espanyol, anglès francès alemany i esperanto.

Una abraçada, i fins al pròxim programa.

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *