Falten menys de 3 mesos per a l’arribada de WordPress 6.6 i l’equip líder encara no està finalitzat, i tampoc estan clares les funcionalitats que incorporarà.
Transcripció del programa
Hola, soc en Josep Morán i estàs escoltant WordPress Pòdcast, al resum de notícies de la Comunitat WordPress.
En aquest programa trobaràs la informació del 21 al 28 d’abril del 2024.
A WordPress 6.6 li resten pel davant menys de 3 mesos i l’equip que ha de liderar aquesta versió encara no està complet. Per això encara s’estan buscant les persones que lideraran els triatges del nucli, la documentació i els temes.
En el cas concret de documentació s’està buscant algú amb experiència, que pugui gestionar la càrrega de treball que suposa una nova versió i, en el cas dels temes, hi ha un doble factor: la compatibilitat de tots els temes de WordPress amb les noves funcionalitats i preparar WordPress 6.7 pel nou tema per defecte, que molt probablement serà Twenty Twenty-Five.
El que sí que està més clar són algunes de les noves funcionalitats que veurem a l’editor en aquestes futures versions de WordPress. I ho sabem gràcies a l’extensió Gutenberg 18.2 i les seves novetats.
Un primer exemple a l’editor és la facilitat de crear una estructura gràcies als blocs, convertir-la en un patró, i triar l’opció que es pugui o no sobreescriure.
Un altre dels canvis inclosos és la possibilitat que usuaris no administradors puguin previsualitzar plantilles i editar-les a l’editor de continguts, cosa que bloquejava l’ús de l’editor per a determinades parts del lloc.
Dels elements més sol·licitats, i que d’altres editors visuals inclouen, són els Starter Patterns. Fins ara, en crear una pàgina nova, t’enfrontes a un llenç en blanc que pots començar a omplir amb alguns blocs o patrons que ja tinguis.
Però… i si quan es crea una pàgina nova t’oferissin pàgines completes amb una estructura de continguts? Pàgines com les de l’equip, legal, contacte, fins i tot una pàgina principal, o de blog, que amb un sol clic et permetin una estructura per llançar ràpidament el teu nou lloc i no tan sols una pàgina en blanc.
Un altre dels elements que s’està començant a veure és la funcionalitat que pot arribar amb WordPress 6.6, com el projecte estrella. La possibilitat de relacionar blocs de forma nativa gràcies als Blocks bindings. Aquest sistema requerirà certs coneixements tècnics, als seus inicis, com el registre dels camps personalitzats.
Ara mateix els únics blocs que podrien sincronitzar-se amb altres dades són; el paràgraf, les capçaleres, les imatges i els botons. Això permetrà crear continguts completament dinàmics que es completin en un lloc, i que es mostrin en un altre.
Fins ara sembla que WordPress 6.6 serà una versió que portarà moltes primeres versions de funcionalitats que permetran fer una millor feina a la següent versió, amb les iteracions corresponents.
Entretant, el 7 de maig està previst que surti a la llum WordPress 6.5.3 amb algunes correccions menors.
Al Blog de Desenvolupadors s’ha publicat una entrada explicant com crear un blueprint per fer demostracions ràpides amb WordPress Playground, l’eina que permet carregar temporalment un WordPress al navegador.
El text explica com crear aquests fitxers JSON i executar-los al navegador, a més de la possibilitat d’utilitzar la Playground Query API per afegir funcionalitat.
L’equip de Disseny ha presentat noves propostes. Per exemple, el Llibre d’Estils podria tenir una iteració respecte a la presentació i estil en què es mostren els objectes de demostració, amb una nova pàgina de resum, la possibilitat de reordenar blocs, afegir subcategories per organitzar els blocs i ampliar el contingut de demostració.
Un altre element que segueix avançant i que podria incloure’s en WordPress 6.6 és el de les graelles, que canviarien la forma en què es mostren els continguts a l’editor, amb un funcionament molt més senzill.
En la fase 3 de Gutenberg s’inclou el redisseny del panell d’administració de WordPress, i es continua treballant en la forma final i en l’adaptabilitat de les pantalles, possiblement afegint diversos nivells de menús d’eines.
Ombres, densitat de les llistes i filtres són alguns dels elements en els quals s’està treballant per millorar l’experiència de l’usuari dins de l’editor.
L’equip de Documentació ha anunciat que a l’octubre de 2024 hi haurà una WordCamp dedicada a la documentació que tindrà una durada de 24 hores, serà en línia i podrà cobrir totes les zones horàries possibles, amb la idea de facilitar la feina de tots aquells que documenten WordPress siguin de l’equip que siguin.
L’equip de Meta ha llançat una nota als desenvolupadors d’extensions preguntant quins han de ser els passos següents per a la integració de WordPress Playground en les previsualitzacions del Directori d’extensions.
Sembla que la majoria dels problemes se centren en la creació dels blueprints i, per això, també es demanen suggeriments de funcionalitats per al futur.
L’equip de Comunitat, ara que ha finalitzat la segona edició del WordPress Contributor Mentorship Program, està definint els passos a seguir per a les pròximes edicions.
Alguns dels reptes són prou clars, amb una alta disponibilitat tant de tutors com d’alumnes i de la implicació d’aquests, s’estan buscant noves formes, durades i propostes per al programa.
La segona edició es pot considerar un èxit perquè la confiança i familiaritat amb les contribucions ha crescut d’un 50% a un 80% entre els participants, i un 80% dels participants diuen haver aconseguit els seus objectius amb el programa.
L’equip de BuddyPress ha desactivat una funcionalitat que des de feia 10 anys estava en mode de compatibilitat per a la gestió de creació d’usuaris. Aquesta funcionalitat sortirà directament de la mateixa extensió i es recomana utilitzar la Signups API a tots aquells que fins ara feien servir la funcionalitat.
I, per acabar, aquest pòdcast es distribueix amb llicència Creative Commons com una versió derivada de WordPress Pòdcast en espanyol.
Tens tots els enllaços per ampliar la informació, a WordPress Pòdcast .cat o seguir el contingut, també, en espanyol, anglès francès i alemany.
Una abraçada, i fins al pròxim programa.
Deixa un comentari