La Comunitat WordPress dóna la benvinguda a una nova tecnologia de missatgeria instantània, Matrix, ja disponible per a tots els membres de WordPress.org.
Recorda que pots escoltar aquest programa des de Pocket Casts, Spotify, i Apple Podcasts o subscriure’t al feed directament.
Transcripció del programa
Hola, soc en Josep Morán i estàs escoltant WordPress Pòdcast, en el resum de notícies de la Comunitat WordPress.
En aquest programa trobaràs la informació del 27 de novembre al 3 de desembre de 2023.
Si preguntes a qualsevol persona de la Comunitat WordPress quin és el xat de WordPress, et respondrà contundentment: Slack.
Fins ara.
Des de fa un temps, tot i que amb més visibilitat en les darreres setmanes, s’havia començat a treballar en una eina que pogués migrar tots els missatges públics de Slack a Matrix, tasca ja finalitzada.
No és la primera vegada que es canvia de plataforma, ja que el primer gran canvi va ser el 2014, quan es va passar de fer servir l’IRC a Slack.
Però, què és Matrix?
Matrix és un protocol de comunicació en temps real i un estàndard obert. S’utilitza per a comunicacions com xat en línia, veu sobre IP i videotelefonia.
Tècnicament, Matrix és un protocol de capa d’aplicació que utilitza API HTTP per distribuir i persistir missatges en format JSON a través d’una federació oberta de servidors. A més, es pot integrar amb serveis web estàndard a través de WebRTC, facilitant les aplicacions de navegador a navegador.
Encara que Matrix és en si un protocol, l’eina més coneguda és Element, que és el seu programari, disponible per a Windows, Mac, Linux, iOS, Android i web, i que, visualment, es podria comparar amb Slack.
Sens dubte té molt sentit que una eina com WordPress, de codi obert, es plantejà utilitzar un protocol com Matrix, però per què Matrix?
La raó és senzilla. Automattic, l’empresa de Matt Mullenweg, cocreador de WordPress, va invertir 4,6 milions de dòlars nord-americans en New Vector (ara Element) el maig del 2020.
Es pot utilitzar ja aquesta tecnologia? Doncs sí, i es pot fer de diferents maneres.
La manera més senzilla per començar a provar és fer servir els webs-xat creats a cada equip de Make.
L’altra opció és utilitzar qualsevol de les aplicacions de Matrix, indicant que el servidor de connexió és community.wordpress.org. Això et portarà a connectar el teu compte d’usuari de WordPress i, a continuació, tindràs disponibles tots els xats.
Al Blog de Desenvolupadors, s’ha inclòs una entrada molt interessant sobre el nou bloc de Detalls i com es pot utilitzar i personalitzar, tant des d’un punt de vista d’usuari com dels desenvolupadors, amb alguns exemples d’ús, com de preguntes freqüents o també espòilers.
I l’equip de Plugins ha obert una vegada més la seva crida a voluntaris.
En les darreres setmanes s’ha refinat el procés d’aterratge a l’equip que al gener s’ampliarà amb 3 persones més. Les tasques seran les de revisar les noves extensions que arriben, contestar correus, millorar els processos del mateix equip i desenvolupar algunes eines, com el Plugin Check.
L’equip de Meta ha habilitat una nova funcionalitat perquè els llocs Make P2 puguin crear tours explicatius del lloc.
Aquest sistema permet indicar diferents parts del lloc en un model de pas a pas, on cadascun inclou una breu explicació de per a què és útil aquest element.
¿S’ha de permetre als patrocinadors tenir una sala de demostració o una pista en els esdeveniments? Això és el que l’equip de Comunitat ha llançat a aquells que volen discutir sobre aquestes possibilitats, una discussió que ha generat posicions a favor, en contra i entre mitges.
Aquesta proposta, per ara, sembla que no es tanca absolutament al fet que sigui possible, però no es durà a terme de forma generalitzada i per tant, els patrocinadors no la podran exigir, tot i que es deixaria la porta oberta perquè els esdeveniments que vulguin experimentar-ho ho puguin fer.
I la versió BuddyPress 12.0 entra en la seva fase de versió candidata. Prevista per al seu llançament definitiu el 6 de desembre, inclou principalment dos grans canvis.
Per començar, tenim la Rewrites API, que bàsicament permet canviar tots els URL de BuddyPress.
L’altre gran canvi és la possibilitat de disposar d’una comunitat només per a membres registrats, la qual cosa deixa tenir tota la informació només per a aquells que poden accedir.
I, per acabar, aquest pòdcast es distribueix amb llicència EUPL; tens tots els enllaços per ampliar la informació a WordPress Pòdcast .cat o seguir el contingut, també, en espanyol, anglès i francès.
Una abraçada, i fins al proper programa.
Deixa un comentari