33. Bits, els nous [shortcodes] ?

·

Disposar d’elements dinàmics a l’editor de blocs encara era possible gràcies als shortcodes… però això canviarà amb Bits.

Recorda que pots escoltar aquest programa des de Pocket Casts, Spotify, i Apple Podcasts o subscriure’t al feed directament.

Transcripció del programa

Hola, soc en Josep Morán i estàs escoltant WordPress Pòdcast, al resum de notícies de la Comunitat WordPress.

En aquest programa trobaràs la informació del 10 al 16 de juny del 2024.


Bits és el nom triat per als tokens dinàmics, un sistema que permetrà inserir contingut extern dins de les publicacions d’una manera més flexible i eficient. Encara que no és el mateix que un shortcode, en què es pot incloure un contingut dinàmic complet, aquest sistema està pensat per aprofitar petits marcadors amb informació semàntica que provinguin de metadades, renderitzats de forma dinàmica.


A diferència dels shortcodes, els Bits no causen tants problemes i són més fàcils de gestionar i substituir sense trencar l’estructura HTML.


La proposta destaca l’ús de comentaris funky en HTML, una tècnica que fa que els navegadors interpretin aquests marcadors com a comentaris, eliminant-los si no se canvien correctament. Això assegura que els Bits no afectin negativament la pàgina si hi ha errors en el renderitzat.

La idea és permetre als usuaris i desenvolupadors inserir i gestionar aquests Bits sense necessitat d’alterar el codi dels blocs existents, millorant la flexibilitat i el control.

Encara que no veurem aquesta funcionalitat a WordPress 6.6, sí que es planteja que en futures versions de Gutenberg i en WordPress 6.7 aparegui la funcionalitat i sigui integrada en el nucli.

I després de la primera beta, arriba WordPress 6.6 beta 2, amb més de 50 actualitzacions a l’editor i 40 correccions al nucli. La data de llançament continua sent el 16 de juliol.

L’equip de Core ha presentat Gutenberg 18.5 en què trobem el treball final d’algunes funcionalitats que vindran a WordPress 6.6, a més d’altres experiments.

Per exemple, més variacions d’estils dels blocs, ombres personalitzades i un pas més en els Blocks Bindings.

I sobre els Data Views, les noves pantalles de vista del panell d’administració, com a part de la fase 3 del projecte Gutenberg, permetran alguns treballs a WordPress 6.6, amb millores en la gestió de pàgines i plantilles, i futures expansions planificades per facilitar l’extensibilitat per part dels desenvolupadors.

Al Blog de Desenvolupadors trobem dues entrades tècniques molt interessants.

La primera fa referència a l’ús complet dels Transients, aquestes petites peces amb memòria cau que permeten que WordPress funcioni una mica més ràpid. A l’article trobem com guardar-les, recuperar-les i eliminar-les, a més d’establir-ne la caducitat, amb uns quants exemples d’ús.

La segona entrada és un exemple d’una extensió que afegeix una animació a la línia de temps d’entrades, per exemple, de la pàgina principal. El sistema es basa en una sèrie de blocs amb processament d’HTML i filtres, a més del registre de patrons.

L’equip d’Accessibilitat ha avançat amb els tiquets pendents fins a assolir el ritme de Core, cosa que significa que, per a la versió candidata de WordPress 6.6, totes les millores aplicables ja estan disponibles a Gutenberg, com les millores a la graella, el flux de publicacions, ombres o les Vistes de Dades.

A més, al Contributor Day de WordCamp Europe, han començat a revisar l’accessibilitat dels temes Twenty, millorant la documentació i els estàndards. A això, s’hi afegirà una eina que ajudi a comprovar l’accessibilitat dels temes.

L’equip de Polyglots ha anunciat que a partir de juliol, els llocs Rosetta, és a dir, les edicions locals traduïdes, disposaran del nou disseny del lloc de WordPress.org. Aquesta transició ja està disponible en alguns idiomes, però ara ja serà forçada per a tothom.

Una altra de les millores, en aquest cas a GlotPress, està en el Translate Live, la interfície alternativa que permet utilitzar WordPress Playground. Entre alguns dels canvis hi ha la possibilitat de saber en quin URL estem, i fins i tot canviar-la, i, visualment, el text traduït o pendent ha passat de ser el que canvia de color, a estar destacat en fons sota el text.

L’equip de Formació ha pres la decisió de retirar el Facult Program a favor del Guide Program, que és autogestionable per als que hi vulguin participar i simplifica el camí, al contrari que l’anterior, que necessitava moltes tasques administratives.

Un altre dels projectes és la creació d’imatges destacades i miniatures per a cadascun dels cursos, lliçons i tutorials, que permetin adaptar i normalitzar visualment tots els continguts del lloc al disseny actual.

L’equip de Comunitat ja ha obert la crida als interessats en el Mentorship Program de l’últim trimestre de 2024, després del pilot de juliol de 2023 i de febrer de 2024.

Tant si vols participar com a mentor o alumne, ja pots dirigir-te a l’entrada del blog de la Comunitat i allí omplir els formularis. Hi ha temps fins al 16 de juliol.

L’equip de Sostenibilitat ha llançat el Handbook de Sostenibilitat per a Esdeveniments, un manual en què l’equip ha recollit idees i experiències de diversos esdeveniments WordPress amb trucs per als organitzadors, informació per als assistents i, sobretot, flexibilitat quant als suggeriments que es proposen.

L’equip de BuddyPress ha tingut uns dies força entretinguts, ja que, d’una banda, s’ha llançat BuddyPress 12.5.1, una actualització de seguretat que corregeix un possible atac XSS en el Bloc de Membres.

D’altra banda, en paral·lel es prepara el llançament de BuddyPress 14.0 en la seva primera versió beta, que requerirà WordPress 6.1 com a mínim i que afegeix informació en la Salut del Lloc, opcions per a CLI, millor documentació i qualitat del codi, a més de compatibilitat amb PHP 8.3.

I amb la finalització de la WordCamp Europe 2024 ja sabem on serà la WordCamp Europe 2025: Basilea, a Suïssa, és la ciutat triada per a un esdeveniment que acollirà 3.000 WordPressers en el major esdeveniment mundial de WordPress.

I, per acabar, aquest pòdcast es distribueix amb llicència Creative Commons com una versió derivada de WordPress Pòdcast en espanyol.

Tens tots els enllaços per ampliar la informació, a WordPress Pòdcast .cat o seguir el contingut, també, en espanyol, anglès francès alemany i esperanto.

Una abraçada, i fins al pròxim programa.

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *